ništa se ne isplati
Evo koliko će vas koštati doček Nove godine kod kuće! "Ruska salata 1.500 dinara, pečenje 3.000, kolači 3.500 "
Ukoliko se sprema mrsna gozba, neizostavni detalj je ruska salata za šta je potrebno oko 1.500 dinara (od 140 do 170 se smrznutu mešavinu, majonez 120, kiseli krastavci 500 i šunka oko 700). Kisele krastavce je pak moguće naći i po znatno nižim cenama, a negde se prodaju i za manje od 200 dinara po tegli
Decembar je po pravilu mesec najvećih troškova zbog praznika. Novogodišnji doček nemoguće je zamisliti bez bogate trpeze, a mi smo istraživali koliko je novca potrebno onima koji odluče 31. decembra da ostanu kod kuće i u toplini svog doma dočekaju Novu godinu.
Ukoliko se sprema mrsna gozba, neizostavni detalj je ruska salata za šta je potrebno oko 1.500 dinara (od 140 do 170 se smrznutu mešavinu, majonez 120, kiseli krastavci 500 i šunka oko 700). Kisele krastavce je pak moguće naći i po znatno nižim cenama, a negde se prodaju i za manje od 200 dinara po tegli.
Za predjelo (kombinacija suhomesnatih proizvoda i sireva) ketering se naplaćuje od 2.500 hiljade dinara pa naviše, u zavisnosti od broja ljudi, ali svakako bi kupovina posebno, nezavisno od keteringa, mogla da ispadne povoljnija.
Što se glavnog jela tiče, ukoliko poželite na novogodišnoj trpezi da imate sarme, na listu ćete morati da dodate kiseli kupus (oko 300 dinara) i mleveno meso (svinjetinu i junetinu odnosno 570 i 950 dinara po kilogramu).
Ukoliko žele i roštilj, za kombinaciju mešanog mesa građani će morati da izdvoje od 2.400 dinara po kilogramu, iako neke roštiljdžije kilogram mesa prodaju i za manje od 2.000 dinara po kilogramu, pa se negde primera radi ćevapi (i to u Beogradu) mogu i dalje kupiti za 1.200 dinara. Dok se za svinjsko pečenje ta cifra kretala oko 3.000 dinara po kilogramu, početkom ovog meseca.
Za kraj ostaje najslađe, ali ne i najjeftinije. Cene torti se kreću od 1.500 dinara pa naviše, po kilogramu, pa recimo za “čizkejk” od 2 kilograma morate odvojiti 3.500 dinara. Za piće je potrebno izdvojiti minimum 1.000 dinara, a ta cifra se uvećava ukoliko poželite da pijete nešto od stranih pića.
Da li je mrsna gozba jeftinija?
Kilogram svežeg oslića u marketu košta otprilike 560 dinara, dok je šaran u ribarnici od 900 dinara, ali se u neki marketima ovih dana mogao kupovati i za 490 dinara po kilogramu. Ako bi se šaran kupovao po prvoj ceni, za večera za četvoročlanu porodicu bi bila oko 2.900 dinara, ali da se sami postarate oko pripreme. Ipak, uvek valja dobro istražiti sve akcije u domaćim marketima i obići više ribarnica, jer akcije vezane za ovu vrstu hrane nisu retke u ovo doba godine.
Ukoliko u ribarnicama uzimate već ispečenu ribu, cene rastu pa smo u jednoj našli kilogram šarana za 3.000 dinara, pastrmku za 2.250, a oslić po ceni od 2.190 dinara.
Posne torte ili kolači ne razlikuju se po cenama od mrsnih. Za posne kolače morate izdvojiti od 2.700 do 3.000 dinara po kilogramu, a ukoliko neko želi "ekskluzivnije" vrste, kako stoji u ponudi jedne poslastičarnice, za to će morati da odvoji od 3.500 dinara pa naviše.
Bonus video:
(Espreso/Mondo)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!